Søvnpolitik i Børnehuset Pelikanen
Søvn er en fysisk nødvendighed, som har afgørende betydning for børns trivsel. Under længerevarende søvn, gennemgår børnene forskellige søvnfaser, som er vigtige for kroppens genopbygning.
Når børn sover, har de meget dyb-søvn og drømmesøvn. Første del tilgodeser kroppens fysiske restitution, anden del intellektets opbygning. Derfor er det af afgørende betydning, at barnet får lov til at have en længerevarende sammenhængende søvn.
Et hvert menneske er født med et biologisk ur, der bestemmer hvornår vi skal sove og hvornår vi skal vågne. Det er vigtigt, at børn i alle aldre får lov til at gennemsove søvncyklus både om natten og dagen. Konsekvensen af en brudt søvncyklus er et uroligt og utilfreds barn, der er længere om at vågne og har svært ved at falde i søvn igen. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at vække børnene af middagssøvnen i håb om, at de vil sove bedre om natten. God søvn om dagen gør det lettere for barnet at falde i søvn og sove om natten.
Børn kan ikke sove for meget. En lang middagslur har ingen indflydelse på nattesøvnen. Hvis et barn ikke kan sove om aftenen, kan det skyldes en for kort middagslur, da barnet bliver overaktivt pga. søvnmangel. Alt forskning peger på, at længden af middagssøvnen ingen indvirkning har på nattesøvnen for børn indtil ca. 4 år. Hvis et barn vækkes af sin søvn – og dette finder sted hver dag, stresser vi barnet. Derfor vækker vi, som udgangspunkt, ikke børn i Pelikanen.
Har et barn et uhensigtsmæssigt søvnmønster, er vi selvfølgelig behjælpelige med gode råd og tricks, og indgår gerne et samarbejde om at vende barnets søvnmønster. Vi registrerer ikke børnenes sovetider på Famly. Når barnet starter i vuggestue, er vi i løbende dialog med Jer forældre, omkring barnets søvnvaner, og især i overgangen fra 2 til 1 lur. Herefter vil I kun blive orienteret via Famly, hvis der den pågældende dag, har været væsentlige ændringer i Jeres barns søvn.
Læge, Vibeke Manniche, har skrevet en del om emnet, er meget tydelig i sin holdning til at vække børn: ” At bede dagpasningen om at vække børnene midt i en nødvendig middagslur kan på mange måder sammenlignes med, at forældrene bad personalet om at give barnet halvt så meget mad, som det har brug for. Eller slet ingen”.
Hvis barnet er svær at putte om aften, har søvnlæge, Søren Berg, følgende råd:
” Beslut jer for et fast tidspunkt at vække barnet på, fx. kl. 6.30. Start med at putte barnet kl. 21.00 eller hvornår I vurdere, at barnet er klar. Væk barnet kl. 6.30 og juster dernæst ved at putte kl. 20.45 i nogle dage, så kl. 20.30 osv. Morgenvækningen holdes og sengetiden justeres, indtil det er gavnligt for barnet. Hold den samme søvnrytme i weekenden. Det understøtter barnets egen rytme”.
Der er også andre faktorer, som kan spille ind:
• Ny seng (måske uden tremmer, så barnet selv kan stå op)
• Barnet kan huske drømme og er lidt bange for at falde i søvn
• Barnet er bange for mørke
• Barnet har fået lillebror/søster
• Forældrene skal skilles
Der findes en del litteratur om børns søvn – vi har ikke læst dem alle, men disse kan anbefales:
• ”Sådan får du dit barn til at sove” af Helen Lyng Hansen
• ”Børns søvn- din lille sovetryne” af Vibeke Manniche
Vi vil altid gerne snakke med jer om jeres barns søvn, så henvend jer endelig til personalet hvis noget undre Jer, I har spørgsmål eller brug for en snak.